You'll love the way we roll! Sushilansering i Borlänge 6/9
Äppelmust, musteri

30 Aug 2022

Äppelmust

Tycker du om äppelmust? Kanske har du till och med äppelträd hemma och vill veta hur du på bästa vis tar hand om de godbitarna? I den här artikeln lär du dig mer om just äppelmust.

Göra äppelmust själv

Råkar du ha en stor påse äpplen där hemma? Nu gör vi riktigt god äppelmust.

Börja med att rengöra dina äpplen, se till att de är tvättade och borsta bort eventuell smuts. Ta sedan fram någonting tungt, som en köttkvarn, fruktkross eller något annat lämpligt föremål. Krossa äpplena tills det blir en grov massa fruktkött. Lägg sedan fruktköttet i en lämplig äppelkross och pressa ut all saft som går att pressa ut. När saften rinner ur krossen bör du ha lämplig container redo för uppsamling. Till sist ska du lägga den härligt pressade musten i en stor kastrull för pastörisering. Varm musten ordentligt och häll sedan upp i lämpliga dunkar eller flaskor. Svårare än så är det inte!

Bästa musterierna

Men, känner du inte för att göra din egen äppelmust? Nedan finner du några av våra favoritmusterier (som dessutom ligger ganska nära några av våra restauranger, så att du enkelt kan kombinera en härlig måltid med en härligt mustig utflykt).

Köpings Musteri satsar man på riktig hantverksmust. Här finns äppelgård samt en härlig gårdsbutik där du kan köpa exklusiva alkoholfria alternativ. Vi tipsar varmt om en utflykt hit efter att ha besökt någon av våra närliggande restauranger i Erikslund, Eskilstuna, Eurostop, Gryta, eller Krämaren i Örebro.

 

Skulle du istället råka befinna dig vid någon av våra restauranger i Arninge, Boländerna, Bromma, Enköping, Gränby, Häggvik, Rosersberg, Rotebro eller Sickla? Då tipsar vi om en trip to Nästets Gröna, ett populärt utflyktsmål med musteri, fik, grönsaksbod, gårdbutik och mycket mer.

 

Till sist men inte minst vill vi tipsa om Villa Berglindens Äppelmusteri. Verksamheten har varit aktiv sedan 2011 och hit kan du ta med dina egna äpplen och få hjälp med att göra must. Kurrar det i magen efter allt mustande? Berglindens Äppelmusteri är inte speciellt långt ifrån ChopChop i Farsta, Port73, Sickla och Värmdö.