Goda nyheter! Sushi lanseras 31/3 på ChopChop Eskilstuna
Semester, Hemester, utflykt, utflyktsmål, Familjevänligt, Sveriges största sjö, Europas största sjö, Vänern, Vättern, Mälaren, Sjöar i Sverige, Siljan, Torneträsk

04 Aug 2022

Sveriges bästa sjö

Vilken är egentligen Sveriges bästa sjö? Ja, vi vet inte riktigt. Vad tycker du? Här kommer en liten lista på stora sjöar.

Störst först, eller vad säger man? Vänern är inte bara Sveriges största sjö, utan också den största i Europa. Med en längd på 145 kilometer och ett djup på cirka 100 meter, är det en imponerande syn. Helt klart en sevärdhet av rang… mer om det HÄR

Vättern

Vättern är Sveriges näst största sjö och definitivt en av landets vackraste. Längs med delar av Vättern slingrar sig långa sandstränder att ta ett svalkande dopp ifrån.

“Vättern” by Kenny Louie is licensed under  CC BY 2.0. (länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_distant_memory_%282835767026%29.jpg)

Sydost om Vänern, i anslutning till Göta Kanal, är Vätterns huvudort – det pittoreska Jönköping. Här kan du bland annat besöka Gränna och slotts- och klosterstaden Vadstena. Men det riktiga guldet finns på Visingsö… mer om det HÄR

Är Vättern Sveriges bästa sjö?

Mälaren

“Hoppa ner i Mälaren, dör du nu så dör jag”… låttext skriven av…? Just det. Tomas Stenström.
Den ofta så lovsjungna Mälaren sägs ha en speciell plats i stockholmarnas hjärta. När solen når huvudstaden flockas stadsborna på stränderna för att ta ett dopp i Mälaren. Dessutom finns den vikingatida handelsplatsen Birka längs med Mälaren… mer om Mälaren HÄR

“Mälaren” by Holger.Ellgaard is licensed under CC BY-SA 3.0(länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mälaren_Slagsta_2009.jpg)

Siljan

Mitt i landet rinner mäktiga Siljan. Sjön är omgiven av frodiga skogar, böljande kullar och mängder med besöksplatser och sevärdheter. Här snackar vi atmosfär och kvalitativa resmål. Siljan är Sveriges sjätte största sjö och har en spännande, meteoritisk historia. Gör det Siljan till Sveriges bästa sjö?

Siljan

Torneträsk

Nu rör vi oss uppåt i landet, högt upp i Lappland. Här hittar vi den 70 kilometer långa sjön Torneträsk. Du som besöker Torneträsk möts av orörd vildmark, omgiven av berg, bäckar och vattenfall. Visste du att det här är en av världens bästa platser att se norrsken? Norrskenet borde väl ändå bidra till att det blir Sveriges bästa sjö?

“Torneträsk” by Kabelleger / David Gubler is licensed under CC BY-SA 4.0(länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MTAB_IORE_112_and_101_Stenbacken_-_Torneträsk.jpg)