You'll love the way we roll! Sushilansering i Borlänge 6/9
Hjortron, plocka hjortron, bärplockning

01 Sep 2022

Hjortron – skogens guld

Hjortron – även känt som skogens guld. Ett gyllene bär som främst växer i norr. Du känner igen den på smaken med sötma kombinerad med syrlighet. Hjortron innehåller en hel del C-vitamin, faktiskt upp till 3-4 gånger mer än C-vitaminskändisen apelsin. Som grädden på moset är bäret fiberrikt och innehåller ellagsyra, som sägs ha nyttiga effekter för tarmarnas bakteriefunktion.

 

Kuriosa

Från mitten av juli fram till mitten av augusti är hjortronskörden som bäst. Bäret blir lättare att hitta ju längre norrut du är.

Vad är hjortron, egentligen?

För dig som bara känner skogens guld vid smaken, och inte utseendet – kommer här en liten recap. Hjortronplantan blir mellan 10 – 30 centimeter hög. Växten har njurformade blanka blad och är mycket köldtålig (ner till -40 grader. brrrr).

Vart hittar man favoritbäret?

Absolut vanligast förekommande är hjortron i Norrland. Så, efter att ha njutit av en tropisk måltid på ChopChop Sundsvall, är det bara att bege sig ut i skog och mark. Tänk på att guldet frodas i sura, blöta miljöer med mycket sol. Håll extra utkik runt myrar och mossar. Men, var beredd på att det blir ett träningspass. Där terrängen är tung finner du guldet och hjortron plockas bäst för hand.