You'll love the way we roll! Sushilansering i Borlänge 6/9
“Mälaren” by Holger.Ellgaard is licensed under CC BY-SA 3.0(länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mälaren_Slagsta_2009.jpg)

04 Aug 2022

Se och göra – bästa slotten vid Mälaren

Mälaren är som en enda stor, härlig knutpunkt för Södermanland, Uppland och Västmanland. Dessutom är det Sveriges tredje största sjö. Vill du åka på en helgresa till Mälaren så kan du enkelt göra det från till exempel Stockholm, Västerås och Eskilstuna

Det blir väl knappast mer naturskönt än runt Mälaren? Här hittar du flera av Sveriges vackraste och mest välbevarade slott. Vissa är öppna för allmänheten, andra inte. Oavsett så är slottsbesök en aktivitet för i princip alla. En bra utflykt för vuxna, barn och ungdomar.
Ta dig en tur och sup in ordentligt med kultur. Fast du, gör det först efter att du har grundat ordentligt med mat från ChopChop

Här kommer en lista på tre av de slott som vi tycker är värda ett besök: 

Drottningholms slott

Vi börjar riktigt kungligt. Drottningholms slott börjar sin historia redan under 1600-talet och är idag ett av landets bäst bevarade kungliga slott. Ta chansen att promenera bland bromsskultpturer och buxbomhäckar i den oändligt stora Barockträdgården, som finns i anslutning till slottet. 

Drottningholms slott är just ett säte för kungligt boende men stora delar av slottet är öppet för allmänheten. Gå runt i slottet på egen hand eller gå en guidad tur. 

Drottningholms Slott
Drottningholms Slott

Rosendals slott

Att promenera på Djurgården i Stockholm har länge varit ett populärt utflyktsmål under hemestern. Då ska man passa på att besöka Rosendals slott, som byggdes under 1800-talet som en sommarbostad åt kung Karl KIV Johan. Idag står Rosendals slott i stort sett som det gjorde under kung Karl Johans tid, vilket innebär att den är en unik representation av den europeiska empirestilen. 

Rosendal Slott
“Rosendals Slott” by Arild Vågen is licensed under CC BY-SA 3.0(länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosendals_palace_May_2012.jpg)

Taxinge-Näsby slott

Taxinge-Näsby slott kallas även för “kakslottet” och ligger i Gripholmsviken, några kilometers gångavstånd från järnvägsstationen Taxinge-Näsby. Det här är en perfekt utflyktplats för hela familjen. Varför då? Kanske du tänker nu. Jo, för på Taxinge-Näsby slott finns norra Europas största kakbord, med upp till 65 olika sorters hembakade verk.

Taxinge-Näs Slott
“Taxinge Slott” by Holger.Ellgaard is licensed under CC BY-SA 4.0(länk: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taxinge_slott_och_flyglar,_juli_2019.jpg)