You'll love the way we roll! Sushilansering i Borlänge 6/9
Äppelmust, äpplen, Granny Smith, musteri, gröna äpplen, röda äpplen

02 Sep 2022

Äppelmust vadå?

Såhär i hösttider är det ett himla tjat om äppelmust. Men, vad är det egentligen? Och hur vet jag vilken must som är bra must?

 

Den traditionella beteckningen för äppelmust är att det är en naturlig och färskpressad äppeljuice utan tillsatser. Det är helt enkelt saften som kommer när du krossar ett äppel, svårare än så är det inte.

Jaha, så då räcker det att jag plockar ett äppel och klämmer ur det för ett glas äppelmust? Nja, riktigt så enkelt är det förstås inte. Beroende på äppelsort och mognadsgrad kan du räkna med att cirka 50-70% av den mängd äpple du krossar, blir till must/juice. Med andra ord – har du 50 kilo äpplen så kan du få ungefär 25 liter äppelmust.

 

Kan jag plocka vilka äpplen jag vill, även de som legat på marken en stund? Både ja och nej. Det där med fallfrukt är en het fråga när det kommer till must, vissa hävdar att det är farligt med fallfrukt – andra att det är fördelaktigt. Det man dock kan vara överens om är att låta bli frukt som växer i djurhagar, detta på grund av smittorisk. Givetvis ska du inte använda mögliga äpplen eller frukt som ser trista ut – magen kommer att tacka dig.

Tar det lång tid att musta?
Nja, det beror på vad man har för utrustning. För hand tar det toklång tid, till exempel. Med en modern äppelkross går det snabbt.

Men sen då, vart ska jag förvara musten?
Förvara gärna musten där det är lite svalt och mörkt. En oöppnad flaska must kan hålla i ungefär en månad i rumstemperatur och ett par, tre månader i kylen.

 

Råkar du befinna dig på ChopChop Värmdö och letar efter ett mysigt musteri? Kika in här