You'll love the way we roll! Sushilansering i Borlänge 6/9

11 Aug 2022

Bästa platserna runt Vänern

Störst först, eller vad säger man? Vänern är inte bara Sveriges största sjö, utan också den största i Europa. 145 kilometer lång och cirka 100 meter djup – en imponerande syn.

Många säger att Vänern erbjuder Sveriges bästa sjöupplevelse, och att besöka den är något som många drömmer om. Bland Sveriges vackraste natur och en av de bästa platserna för en ordentlig utflykt.

Vänern är lite som havet, fast samtidigt inte. Här möts du av cirka 22 000 öar och ett enormt utbud av kultur, upplevelser, klippor, skär, stora sandstränder, grunda vikar och allt annat som hör skärgårdslivet till. 

Som sagt, 22 000 öar – vi kan förstås inte garantera att allt är värt att besöka, men här kommer några av de bästa platserna vid Vänern:

Borgvikshamnen – En av de platser som erbjuder en otroligt vacker utsikt över norra Vänersskärgården och kan hyra både kanoter och kajaker. Vi rekommenderar en kajaktur i Storvänerns öppna vatten där du kan utforska öde öar –  men tänk på säkerheten. 

Kristinehamns skärgård – Här kan du njuta av sandstränder och badklippor. Passa på att paddla runt Vålösundet via Picassoskulpturen och upp mot Vålön och Kalvön. 

Fiske – Nu befinner du dig i ett av de bästa fiskeplatserna i Sverige. Vänern är den sjö som har flest fiskarter i hela landet (över 30 arter sötvattenfiskar), vore det väl en bra idé för en perfekt fisketur? Du kan åka ut med turbåt eller för egen maskin. Förbered dig på att få upp nors, siklöja, abborre, gädda eller gös. Årligen fångar yrkesfiskare cirka 600 ton fisk ur Vänern, så här finns det gott om firre. 

Boende – Vid Vänern finns en uppsjö av möjligheter för härligt boende, eftersom att Vänern är så stor kan vi inte riktigt tipsa om någonting konkret.

Det är synd att vi inte har någon flytande restaurang. Men, om du är hungrig kan du alltid hitta din närmsta ChopChop här!